Stress en hoogsensitiviteit

Gepubliceerd op 3 augustus 2021 om 21:23

Omdat hoogsensitieve personen meer prikkels hebben dan anderen, spelen overprikkeling, vermoeidheid en stress een grotere rol in het leven van een HSP. Als HSP ben je sneller geneigd om over je grenzen te gaan en niet te reageren op de signalen die je lichaam je geeft, waardoor je soms jarenlang jezelf uitput. De combinatie van chronische stress en hoogsensitiviteit is niet te onderschatten!

Als je moeite hebt met de dagelijkse dingen en schijnbaar eenvoudige zaken niet meer aankan, dan ben je al geruime tijd je energiereserves aan het opgebruiken. Om te herstellen van vergaande overprikkeling is erkenning en aanvaarding nodig van jezelf als HSP.

 

Klachten en kwaliteiten van hoogsensitiviteit

 

Hoogsensitiviteit wordt nogal eens gezien als een last of een gebrek omdat hoogsensitieve mensen vaak snel vermoeid zijn, stressgevoelig zijn, het leven te serieus nemen en overal problemen zien. Veel mensen met deze ‘gave’ willen af van die gevoeligheid omdat ze bestempeld worden als ‘niet normaal’. Ze zoeken een oplossing om hun ernstige vermoeidheid kwijt te raken, hebben last van stress, burn out, angst, hoofdpijn, extreem perfectionisme, onzekerheid, leeggezogen gevoel,…

 

Vaak kunnen hoogsensitieve personen beter hun klachten opsommen dan hun kwaliteiten!

 

En nochtans is het kwaliteitenlijstje van hoogsensitieve personen enorm lang. Om er maar een paar op te noemen: ze bezitten een sterk empathisch vermogen, zijn liefdevol, rechtvaardig, loyaal, bedachtzaam, nauwkeurig, creatief, hebben een snel overzicht, een sterke intuïtie, denken out of the box,…

 

Hoe meer je de kwaliteiten van je hoogsensitiviteit gaat benutten, hoe minder klachten er zich zullen ontwikkelen. En ook andersom, hoe meer aandacht je schenkt aan de klachten, hoe minder je kwaliteiten in het daglicht komen te staan.

 

Coaching van hoogsensitieve personen is dus niet enkel gericht op het verminderen van de klachten, maar ook op het vergroten van de kwaliteiten. Het leren herkennen en versterken van de kwaliteiten heeft de grootste impact. Bekijk het zo: als je iets bezit waar je trots op kan zijn, dan ga je daar goed voor zorgen.

Omgaan met hoogsensitiviteit

Ben jij een HSP?

Heb jij het gevoel dat je niet past in deze wereld?

Zit je met een gevoel van frustratie dat de wereld te wreed is en je dit amper nog aankan?

Dan ben je zeker bekend met het fenomeen dat je ogen vol schieten als het om bepaalde emoties draait. Deze emoties komen voort uit de positieve eigenschappen die je in je draagt. HSP raken gemakkelijk ontroerd (film), hebben een extreem rechtvaardigheidsgevoel en hebben een afkeer tegen pesterijen en dierenleed.  Ze zijn erg geëmotioneerd maar dat betekent niet dat ze labiel zijn. Een HSP moet leren omgaan met de intensiteit van emoties en op een sensitieve manier het vertrouwen in zichzelf weten eigen te maken. Als HSP ben je heel empathisch ingesteld: kun je je goed inleven in de leef- en gevoelswereld van iemand anders. Ook neigen veel hoogsensitieve personen naar perfectionisme. Ze zijn zo opmerkzaam en zien alle details, ze kunnen gemakkelijk alle mogelijkheden bedenken, maar ze zien daarbij ook alles wat nog niet goed is. 

 

Angst voor de reacties van anderen, angst voor afwijzing, schuldgevoelens, schaamte en piekergedrag zijn maar enkele van de lijst ‘onprettige’ emoties waar je als HSP mee te maken krijgt.

Positieve of prettige emoties die je als HSP ervaart zijn intense gevoelens van geluk en het diepgaand kunnen beleven/genieten.

 

Hoogsensitieve personen moeten ermee leren omgaan dat ze emoties heel intens voelen. Het zorgt enerzijds voor hevige overprikkeling, maar anderzijds leren ze nóg intenser genieten.

 

 

Stress als gevolg van hoogsensitiviteit

 

Misschien herken jij je in het verhaal van Elise. Ik wil duidelijk maken aan de hand van haar voorbeeld, hoe je stapsgewijs het proces van (h)erkenning kan doorlopen:

 

Elise is een alleenstaande moeder van 40, met 2 schoolgaande kinderen. Na een vakantie van 2 weken gaat ze met tegenzin terug werken. Ze voelt zich niet uitgerust na haar verlof maar gaat plichtsbewust zoals ze altijd is, naar kantoor. Enkele maanden terug was er een vergadering en had ze amper tijd en energie om zich goed voor te bereiden. Ze was niet geconcentreerd en de vergadering verliep erg moeizaam. Het putte haar volledig uit en ze had steeds meer moeite om zich te concentreren op het werk, ze kreeg vaker huilbuien en had last van slapeloze nachten. Thuis werd de druk om alles aan te kunnen ook groter. Haar huis werd een puinhoop, ze raakte snel overprikkeld en reageerde zich af op de kinderen. Terwijl ze vroeger zelden geïrriteerd raakte door de kinderen was ze dat nu wel, met als gevolg dat ze om de haverklap tierde en haar geroep nog extra ondersteunde met slaande deuren. Ze kreeg haar huishouden niet onder controle, ze zag de reactie van de kinderen die schrik kregen van haar en op het werk kreeg ze niets meer voor mekaar. Ze was helemaal ‘leeg’. Het kleinste wat ze moest doen was te veel. Bleek dat Elise al ruim 1 jaar op de toppen van haar tenen liep.

Haar normale inspanningen hebben geleid tot overspanning. Langdurige vermoeidheid en chronische stress, de lat te hoog leggen en onvoldoende kunnen ‘bijtanken’ los je niet op in een vakantie van 2 weken.

Haar hooggevoeligheid zorgde ervoor dat ze niet voldoende rekening hield met zichzelf. Het opladen van haar energie gebeurde niet. Perfectionistisch zoals ze was gebruikte ze al haar reserves aan energie op haar werk. Als HSP ben je soms jarenlang onzeker over jezelf. Je bent alsmaar bezig om je aan te passen aan wat (je denkt dat) er van je verlangd wordt. Hierdoor kom je als hoogsensitief persoon gemakkelijk in ‘overdrive’ en ontwikkel je stress, spanning, burn out, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, …

 

 

Balans brengen in je hoogsensitiviteit

En anders leren waarnemen

Intuïtief waarnemen

 

Iedereen neemt waar door een eigen bril. Bij sommigen is de waarneming gekleurd door emoties, waarden, normen, kennis, cultuur, geloof en overtuigingen. We zijn niet getraind in het helder voelen en benoemen van wat we nu precies voelen omdat we intuïtief steeds verder gingen afdwalen. We leerden heel jong dat alles moest logisch verklaard worden. Je moest iets kunnen ‘benoemen’. Als hoogsensitief persoon kun je hierdoor verward of onzeker raken omdat je bepaalde zaken intuïtief aanvoelt die niet logisch te verklaren zijn. Soms voelen ze dat er iets met de ander aan de hand is, voordat de ander zich zelfs bewust is hiervan. Ze vangen bepaalde signalen op in lichaamstaal en energie.

 

Intuïtie is iets weten of aandachtig zijn zonder bewust te weten waarom. Via een soort ‘onbewust scannen’ worden alle waarnemingen geregistreerd, opgenomen en beoordeeld.  Wie hoogsensitief is kan veel voelen, maar moet ook heel veel leren onderscheiden.

 

Hoogsensitiviteit heeft niet alleen te maken met scherpe zintuigen en snel overspoeld geraken door prikkels, maar ook met het verwerken van dit alles. Het komt erop neer dat je de waarnemingen leert begrijpen en plaatsen/verwerken. Waar komt het gevoel vandaan? Waarop is die waarneming gebaseerd? Is het mijn waarneming of is het een projectie? Je kan als HSP onbewust een energie/gevoel (bvb moeheid) overnemen. Het kan vrij lastig zijn om eigen ervaringen en gevoelens te onderscheiden van de herkenning in een ander.

 

Een HSP kan zich echt rot voelen zonder te weten van waar het komt. Een zwaar gemoed, bedrukt gevoel of plotselinge hevige vermoeidheid kan toeslaan zonder aanwijsbare reden. Je krijgt het gevoel van ‘leeglopen’. Je gaat dan zoeken naar oorzaken en redenen ‘buiten jezelf’. Het gevaar hierbij is dat je verloren raakt in het ‘voelen’ van jezelf. Als HSP is het noodzakelijk om te leren en te blijven vertrouwen op je intuïtie. In plaats van te gaan twijfelen over wat je voelt of gaan ruziën over wat je waarneemt, ga je ervoor zorgen dat jouw energie bij jou blijft. Dat je stevig gecentreerd blijft en op je benen blijft staan. Dan pas kun je bouwen aan de kwaliteiten van hoogsensitiviteit.

 

 

Zit jij soms met een gevoel dat je op een soort evenwichtsbalk loopt, de ene keer links, en de andere keer rechts er af tuimelt? Dat je niet in stevig genoeg in je schoenen staat? Dat de kleinste of geringste gebeurtenis je uit balans brengt?

 

 

 

Vind je het moeilijk om balans te vinden en voel je het verlangen naar een steviger houvast,

een diepe verbinding met jouw innerlijk,

om te komen tot meer ruimte en vrijheid ...

en kun je hier wel wat ondersteuning gebruiken?

vraag dan volledig vrijblijvend een inzichtgesprek aan, zodat we dit samen kunnen bekijken. 

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.