
De termen hoogsensitief en hooggevoelig worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het geen synoniemen. Ik wil dit graag verduidelijken in deze blog.
Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid kun je het best omschrijven als een soort alarmsignaal van het zenuwstelsel dat de maat vol is. Iedereen kan dit gevoel ervaren als stress zich opstapelt. Het voelt aan alsof je (even) niets meer kan verdragen. Je raak snel geïrriteerd en het wenen ligt je heel dichtbij. Dit is vaak te zien bij mensen die een burn out hebben. Burn out is immers het resultaat van jarenlange chronische stress. Vanuit die gevoelens komen reacties naar boven die hooggevoelig zijn. Er zijn veel meer mensen hooggevoelig dan hoogsensitief.
Wat is hoogsensitiviteit?
Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Een HSP (Hoogsensitief persoon) is gevoeliger voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan de gemiddelde mens. Hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een karaktertrek met veel verschillende eigenschappen. Zo gebeurt de waarneming van hoogsensitieve personen veel grondiger, ze verwerken informatie nauwkeuriger en ze ervaren bepaalde indrukken veel intenser dan anderen. Daarnaast zijn ze vaak gevoeliger voor o.a. licht, geuren en geluiden. Precies omdat ze die aangeboren sensitiviteit bezitten voor omgevingsprikkels hebben ze meer tijd nodig om al die indrukken te verwerken en ervan te herstellen. Daarom is het goed om je als HSP voldoende terug te trekken en de nodige rust en ontspanning in je leven te brengen.
Het verschil tussen hoogsensitief of hooggevoelig zijn
Ik spreek zelf altijd over hoogsensitiviteit en niet over hooggevoeligheid. Het woord ‘sensitiviteit’ betekent voor mij een soort van ‘fijngevoeligheid’, ‘fijn besnaard zijn’, ‘afgestemd zijn’. Het heeft een positieve klank, hoewel veel hoogsensitieve personen niet kunnen omgaan met hun sensitiviteit en het eerder ervaren als een last.
Hooggevoeligheid daarentegen, wordt eerder gebruikt bij een soort van overgevoeligheid, geen weg weten met, niet aankunnen van bepaalde gevoelens, ervaren van emotionele kwetsbaarheid, snel geërgerd zijn en geïrriteerd raken. Het woord ‘hooggevoeligheid’ krijgt een negatieve bijklank en roept associaties op met allerlei negatieve gevoelens.
Voordelen van hoogsensitiviteit
Hoewel hoogsensitieve personen intens onderhevig zijn aan prikkels hoeven ze dit zeker niet te ervaren als negatief. Veel sensitieve personen ervaren die overprikkeling als een zware last op hun schouders. Er zijn nochtans heel wat positieve eigenschappen aan HSP zijn:
Je werkt meestal hard, je leert snel.
Je bent gewetensvol, plichtsgetrouw.
Je bent empathisch.
Je bent waakzaam en alert, hebt oog voor details.
Je bent perfectionistisch ingesteld.
Je hebt een groot concentratievermogen.
Je bent opmerkzaam, je waarneming is sterk (geuren, kleuren, licht, sfeer, kleding)
Je bent creatief.
Je voelt bepaalde dingen op een dieper niveau.
Je ervaart sterke emoties.
Je voelt een vorm van eenheid met de natuur, de dieren.
Je bent aangetrokken tot de diepere zin van het leven.
Valkuilen
Je werkt zo nauwgezet en bent erg perfectionistisch, waardoor je tot het uiterste gaat om alles op punt te krijgen. Door altijd té goed je best te doen kun je gemakkelijker ten prooi vallen aan stress, werkstress en/of burn out.
Door je empathisch vermogen loop je het gevaar dat je jezelf gaat verliezen in emoties die behoren tot iemand anders. Je leeft je zodanig in en kunt op de duur de emoties niet meer onderscheiden, of ze nu je eigen emoties zijn of van iemand anders.
Je geeft al je energie aan iedereen rondom jou, door hulpvaardig, zorgzaam en attent te zijn. Dit kan ertoe leiden dat je helemaal leeggezogen bent en zelf geen energie meer over hebt om te genieten van het leven.
Vroeger werd hoogsensitiviteit in onze maatschappij niet altijd begrepen. Gelukkig is daar inmiddels verandering in gekomen. Toen ikzelf jaren geleden ontdekte dat ik HSP was ben ik vooral de boeken van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron gaan lezen, de grondlegger van de term ‘HSP – Highly Sensitive Person’. In haar onderzoeken ging het vooral om de lasten die hoogsensitieve personen ervaren aan het hebben van een gevoelig afgesteld zenuwstelsel. Elaine Aron stelt dat er 4 factoren meespelen bij hoogsensitiviteit: diepgaande verwerking van prikkels, overprikkeling, snel emotioneel worden en oog voor het subtiele hebben. Ik kreeg bevestiging van mijn gevoelige kanten en mijn behoeften. Ik mocht leren luisteren naar mijn hart en mijn gevoel moest niet meer genegeerd worden. Ik kwam in diep contact met mijn intuïtie.
Conclusie:
Het is dus een feit dat je als hoogsensitief persoon meer prikkels binnen krijgt en dat vraagt dus ook meer tijd om die prikkels te verwerken. Dit houdt in dat je je leven zult moeten aanpassen, met name door extra goed te zorgen voor rust en ontspanning en tijd inlassen om te ‘ontprikkelen’. Doe je dat niet, dan creëren de binnengekomen en onverwerkte prikkels een hoop stress in je lichaam, met alle gevolgen vandien. Dus, eerst en vooral kun je bewust worden van je sensitiviteit. Daarna is het noodzakelijk dat je op een goede en gezonde manier leert omgaan hiermee, zodat je overprikkeling en overgevoeligheid kunt voorkomen. Jezelf en dus ook jouw energie beschermen zodat je niet langer fungeert als spons is absoluut een must!
Ben jij hoogsensitief of hooggevoelig?
Ben jij er klaar voor om jouw sensitiviteit te omarmen zodat je de onderliggende kracht ervaart? Wil jij leren je eigen energie af te schermen? Verlang jij naar een mooie balans tussen je perfectionisme en je intuïtie? Zorg ervoor dat jij niet als een tere luchtbel uiteen spat bij de minste prikkel…
Maak nu volledig vrijblijvend een afspraak voor een gratis mini-consult. We bekijken samen of ik iets voor jou kan betekenen.
Reactie plaatsen
Reacties